شروع ۶ روز گرمای استوایی در ایران ۶ روز آینده برای صنعت برق روزهای حساسی است. رشد ۷.۵ درصدی مصرف برق نسبت به سال گذشته و افزایش چشمگیر گرمای هوا در ایران در مقایسه با گرمایش جهانی، شرایط سختی را به وجود آورده است. از امروز تا یکشنبه هفته آینده افزایش دما به اوج خود […]
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پیک قلم به نقل از نورنیوز؛ گرمای هوا چیزی فراتر از پیش بینی ها شده است. گرمایی که حالا با افزایش مصرف برق و انرژی همراه شده است. همه نیروگاه های تولید برق با تمام توان تلاش میکنند تا برق مورد نیاز را تامین کند. اما ۶ روز آینده برای صنعت برق روزهای حساسی است. رشد ۷.۵ درصدی مصرف برق نسبت به سال گذشته و افزایش چشمگیر گرمای هوا در ایران در مقایسه با گرمایش جهانی شرایط سختی را به وجود آورده است. این بار هم مثل هفته های گذشته ستادهای بحران هر استان با تعطیل کردن ادارات و مراکز خدمات عمومی در روزهای آخر هفته تلاش میکنند تا بخشی از سنگینی بار شبکه برق را کاهش بدهند. ادارت و بانک های قم فردا و پنج شنبه و ادارت و بانک های سمنان و مرکزی پنج شنبه تعطیل شدند. البته به تعداد استان هایی که ادارات و بانک های شان تعطیل خواهند شد اضافه می شود. علاوه بر این از روز دوشنبه چند نیروگاه در دست تعمیر هم به مَدار تولید بازگشتند و همه ظرفیت های صنعت برق در روزهای پیش رو بسیج شدند.
صادق ضیائیان رئیس مرکز ملی پیشبینی وضع هوای سازمان هواشناسی روز یکشنبه با اشاره به اینکه روند رشد گرمای هوا در ایران دو برابر جهان است گفت که در حاضر دمای هوای جهان بیش از یک درجه نسبت به میانگین درازمدت
افزایش پیدا کرده و این در حالی است که ایران طی ۵۰ سال گذشته ۲ درجه گرمتر شده است. وی درباره دمای تهران نیز گفت پیشبینی میشود دمای هوای تهران در روزهای پیشرو به ۴۰ درجه برسد و این ماندگاری دما تا اواسط هفته آینده تداوم داشته باشد. به همین دلیل برای استان تهران هشدار زرد صادر شده است. در همین راستا انتظار میرود شاهد افزایش قابل ملاحظه دمای هوا در نواحی جنوبی کشور از جمله استانهای خوزستان، جنوب ایلام، بوشهر، کرمان و سیستان و بلوچستان باشیم. بیشترین افزایش دما برای نیمه شمالی کشور است. به گفته مدیرکل امور انرژی شرکت توانیر استانهای فارس، تهران، خراسان به ویژه شهر مشهد، استانهای شمالی و خوزستان نسبت به سایر استانها مصرف برق بالاتری دارند.
رکوردشکنی تهران در مصرف برق
استان تهران با جمعیتی بیش از ۱۴ میلیون نفر بیشترین مصرف کننده برق در بخش خانگی وتجاری در کشور است. همین امر باعث شده تا از ابتدای تابستان شرکت برق تهران با رصد مراکز دولتی وتجاری نسبت به افزایش مصرف برق آنها اقدام به قطع برق چند اداره مهم دولتی و همچنین بانک ها کند. معاون شرکت برق تهران روز دوشنبه در برنامه خبری صدا و سیما با اشاره به اینکه روز یکشنبه تهرانی ها با مصرف ۵ هزار و ۶۰۰ مگاوات برق بالاترین رکورد مصرف برق را به ثبت رسانند گفت: دمای تهران نسبت به هفته گذشته افزایش پیدا کرده و به طبع آن نیز مصرف برق افزایش داشته است. باتوجه به اینکه از فردا تا دوشنبه دمای تهران بازهم افزایش پیداخواهد کرد بازهم شاهد رکوردشکنی تهرانی ها در مصرف برق خواهیم بود.
مسعود عزیزی با تاکید بر اینکه در یک ماه گذشته یک میلیون و ۱۵۰ هزار مشترک تهرانی الگوی مصرف برق را رعایت کرده اند گفت: با بررسی صورتحساب بیش از ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار مشترک تهرانی مشخص شد که یک میلیون و ۱۵۰ هزارمشترک مشمول دریافت پاداش هستند و این عدد قابل توجهی است. یعنی بیش از ۴۵ درصد مشترکان خوش مصرف هستند و در تهران ۵۰ میلیارد تومان پاداش به آنها پرداخت شد و ۴۰۲ هزار مشترک نیز صورتحساب شان صفرشد.
مهمترین بخش صحبت های معاون شرکت برق تهران مربوط به قطع برق ادارت پرمصرف بود. وی بااشاره به اینکه ۵ هزار اداره بزرگ در شهر تهران فعالیت می کنند گفت: ازابتدای طرح کاهش ساعت ادارات و همچنین کاهش مصرف بسیاری از ادارت تهران توسط کارشناسان رصد و پایش شدند و با توجه به اخطارهای قبلی مبنی بر کاهش مصرف برق
روز دوشنبه برق ۵۰ اداره در تهران قطع شد. از جمله این ادارت می توان به سازمان شهرداری های کشور ، بیمه آسیا، سرپرستی بانک تجارت، نوسازی و توسعه صنایع، موسسه مطالعات بازرگانی و ساختمان مرکزی بانک اقتصاد نوین اشاره کرد که برق آنها به دلیل عدم رعایت الگوی مصرف قطع شد.
رشد ۷.۵ درصدی مصرف برق
آمپر اتاق دیسپاچینگ مرکز کنترل وزارت نیرو این روزها در بالاترین حد خود قراردارد. رشد ۷.۵ درصدی مصرف برق فشار زیادی به نیروگاه ها وارد کرده و تعطیلی موقت ادارات ودستگاه های اجرایی کشور مرهم موقت و کوتاه مدتی است که روی زخم عمیق افزایش مصرف برق گذاشته می شود. افزایش مصرف برق و به خطر افتادن شبکه باعث شد تا وزارت نیرو جلسه اضطراری برگزار کند. دراین جلسه علی اکبر محرابیان وزیر نیرو با اشاره به اینکه هر یک درجه افزایش دما میزان مصرف برق کشور را تا ۱۸۰۰ مگاوات افزایش می دهد، افزود: مصرف برق کشور در روزهای گذشته به بالای۷۸ هزار مگاوات رسید و این در حالی است که در روزهای مشابه سال قبل میزان مصرف برق کشور ۷۱ هزار مگاوات بود که نشان دهنده افزایش ۶ هزار مگاواتی در مصرف برق است. کشورهایی مثل کویت که زیرساخت قوی در زمینه برق دارند به دلیل افزایش دما و مصرف برق جدول خاموشی منتشر کرده و بر اساس آن برق مشترکان را قطع می کنند. در کشور ما بیش از ۶۰ درصد مصرف برق کشور در بخش خانگی و تجاری و عمومی است و در صورتی که مشترکان صرفه جویی کنند می توانیم از قطع برق در بخش خانگی وتجاری جلوگیری کنیم.
شرکت توانیر هفته گذشته در گزارشی اعلام کرد مصرف برق ایران ۲۴ درصد بیشتر از ترکیه است. مصرف سالانه برق در ایران از ۲۵۹ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۱۳۹۷ به ۳۳۳ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۱۴۰۲ رسیده که نشان دهنده رشد ۲۸ درصدی است. این در حالی است که در مدت مشابه، مصرف سالانه برق در کشور ترکیه از ۲۷۰ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۲۰۱۸ به ۲۸۴ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۲۰۲۳ رسیده که ۵ درصد رشد داشته است.
مدیریت مصرف،بهترین راهکار
مدیریت مصرف برق یکی از مهمترین راهکارها در جهت حفظ پایداری شبکه برق و جلوگری از خاموشی است. موضوعی که در چند سال گذشته شرکت توانیر و مسئولان وزارت نیرو برآن تاکید داشته و صدها ساعت فیلم و انیمیشن در این ارتباط تولید و پخش کردند. به طور مثال با تنظیم کولر گازی بر روی ۲۵ درجه و بالاتر، حدودا ۱۰ الی ۱۵درصد در مصرف برق صرفه جویی می شود. در دو سال گذشته مسئولان توانیر برای تشویق مردم به مدیریت مصرف پاداش هایی را بر روی قبض پرداختی هزینه برق اعمال کردند. امسال نیز اوایل خرداد ماه سخنگوی صنعت برق از جوایز ویژه برای خانوارهایی که برق مصرفی شان را مدیریت کنند خبر داد. مصطفی رجبی مشهدی گفت: «امسال خانوارهایی که در مصرف برق صرفهجویی کنند علاوه بر تخفیف در قبض، ۳۰۰ خودروی اتومات و لوازم خانگی و برقی و بسته های اینترنت جایزه میگیرند. مردم با نصب سامانه با انرژی می توانند مصرف برق شان را مدیریت کنند. اگر در مصرف برق ۱۰ درصد کاهش داشته باشند به قید قرعه از این جوایز بهره مند میشوند».
سیستم تشویق برای مدیریت مصرف برق در برخی ازکشورهای دنیا نیز اعمال می شود. هر یک از کشورهای جهان به فراخور ویژگیهای اختصاصی و بهمنظور جلوگیری از بروز بحران و همینطور عبور از این وضعیت، نسبت به اجرای ایدهها و الگوهای بومی شده مدیریت مصرف برق اقدامهای گوناگونی را در دستور کار قرار میدهند، زیرا پر کردن فاصله ناترازی میان تولید و مصرف برق، آنهم در ایام و ساعتهای کوتاهی از سال، به شکل ساخت نیروگاه، از توجیه اقتصادی و منطقی برخوردار نیست.