به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پیک قلم به نقل از دیپلماسی ایرانی؛ همزمان با انتشار اخباری مبنی بر لغو سفر رئیس جمهوری مصر به امریکا به خاطر نارضایتی از طرح ترامپ و اظهار نظر مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر آماده باش کامل نیروهای مصری و صدور فرمان شفاف برای بسیج نظامی و مردمی، روابط قاهره با واشنگتن و تل آویو در بدترین شرایط قرار گرفته است.
در پی مخالفت مصر با طرح دونالد ترامپ مبنی بر کوچ اجباری ساکنان غزه به مصر و اردن، روابط قاهره و واشنگتن یکی از پرتنشترین دورههای خود را در سه دهه گذشته تجربه میکند. بنابر اظهار نظر دیپلماتهای مصری، این تنش باعث شده است قاهره به علت واکنشهای بسیار منفی امریکا به ملاحظات مصر در خصوص طرح پاکسازی غزه، سفر عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر به امریکا را که قرار بود در ۱۸ فوریه انجام شود، به زمانی نامعلوم موکول کند.
منابع مصری اعلام کردند، ارزیابی رسمی اوضاع که در اختیار رهبری سیاسی مصر قرار گرفته، حکایت از آن دارد که تنشی بیسابقه در روابط دو کشور ظرف سی سال گذشته بوجود آمده است. بر اساس این گزارشها، مقامات مصری پس از بیان نگرانیهای امنیتی و سیاسی خود درباره اجرای طرح ترامپ از جمله اسکان ساکنان غزه در مصر و اردن، با واکنشهای سرد و تحقیرآمیز مقامات امریکایی روبهرو شده اند.
این منابع تاکید کردند، یکی دیگر از دلایل تشدید تنشها میان دو کشور این است که ترامپ بارها السیسی را با لقب «ژنرال» خطاب کرده است در حالی که این توصیف در قاهره به عنوان یک تعبیر تحقیرآمیز نسبت به جایگاه رئیسجمهور تلقی میشود اما مقامات دولت ترامپ حتی به این اعتراض سران مصر هم وقعی ننهادهاند و بیتفاوت از کنار آن رد شدهاند.
منابع مصری همچنین تصریح کردند، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، از ترامپ حمایتهای ضمنی دریافت کرده به گونهای که در اظهارات اخیر خود با نوعی گستاخی به مصر و عربستان سعودی حمله کرده و مصر را به تبدیل غزه به یک زندان روباز متهم کرده است.
نتانیاهو همچنین از عربستان خواسته است تا بخشی از اراضی کشور خود را برای تشکیل کشور فلسطین اختصاص دهد به طوری که این اظهار نظرها و مواضع نتانیاهو، باعث موج نارضایتی گسترده در قاهره شده و برخی مقامات خواستار هماهنگی در سطح بالا بین مصر و عربستان برای مقابله با پیامدهای سیاسی این اظهارنظرهای نخست وزیر رژیم صهیونیستی شدهاند. این رویکرد و تحولات اخیر، مصر را برآن داشته است که در برگزاری نشست مشترک بین ترامپ، بن سلمان ولیعهد سعودی، عبدالله دوم پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی تجدید نظر کند.
یک منبع دیپلمات مصری در واشنگتن فاش کرد، بدر عبدالعاطی، وزیر امور خارجه مصر در سفر اخیر خود به امریکا درباره پیامدهای احتمالی طرح ترامپ هشدار داد و تأکید کرد این طرح میتواند به احیای فعالیت گروههای افراطی منجر شود، زیرا آنها همواره از مسأله فلسطین به عنوان ابزاری برای جذب نیرو و تأثیرگذاری استفاده کردهاند.
عبدالعاطی به مقامات امریکایی و نمایندگان تأثیرگذار در کنگره اعلام کرده است، نهادهای نظامی مصر به طور قاطع با هرگونه تلاش برای اسکان مجدد فلسطینیان ساکن غزه در صحرای سینا به شدت مخالفند و هشدار دادهاند این اقدام میتواند پیامدهای امنیتی خطرناکی به همراه داشته باشد.
برخی منابع نیز تاکید کرده اند عبدالعاطی در دیدار با همتای امریکایی خود هشدار داده هرگونه تلاش برای پیشبرد طرح ترامپ به معنای جنگ و فروپاشی توافق صلح خواهد بود و این نخستین بار است که وی به جای آنکه بگوید رئیس جمهور مصر مخالف طرح است از واژه ارتش و نهاد نظامی استفاده کرده است.
با وجود این هشدارها، دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا، همچنان به فشارهای خود ادامه داده و تهدید کرده است، اگر مصر و اردن از پذیرش آوارگان فلسطینی سر باز زنند، کمکهای مالی به این دو کشور را قطع خواهد کرد.
در همین رابطه، یک دیپلمات مصری بر این باور است که تهدیدات ترامپ درباره قطع کمکهای مالی به مصر و اردن میتواند به فروپاشی پیمان صلح میان مصر و اسرائیل منجر شود چرا که کمکهای واشنگتن به قاهره، بر اساس یک تفاهمنامه رسمی میان دو طرف ارائه میشود تا مصر به تعهدات خود در پیمان صلح پایبند بماند.
محمد عصمت سیفالدوله، تحلیلگر سیاسی، معتقد است، کمکهای مالی امریکا به مصر در حقیقت بهای ناچیزی است که واشنگتن در ازای دریافت خدماتی از سوی دولت مصر به این کشور پرداخت میکند که از جمله این خدمات میتوان به ارائه تسهیلات لجستیک برای ناوهای امریکایی در کانال سوئز، امتیازات پروازی در حریم هوایی مصر و وابستگی قاهره به تسلیحات امریکایی اشاره کرد.
این تحلیلگر سیاسی تاکید میکند، تهدیدات ترامپ به مثابه ایجاد یک فرصت تاریخی برای رهایی مصر از زیر یوغ امریکا فراهم آورده است به ویژه با در نظر گرفتن این موضوع که هیچ حکومتی در مصر نمیتواند دستور تخلیه غزه و انتقال ساکنان آن به مصر را بپذیرد، زیرا چنین اقدامی به معنای پایان هر دولت یا حکومتی در مصر خواهد بود که به خود جرأت پیگیری و اجرای این طرح را بدهد.
«سیف الدوله» عقیده دارد، مصر باید استقلال و اراده خود را بازیابد و از وابستگیها و محدودیتهای تحمیل شده بر نیروهای مسلح این کشور به موجب توافقنامه کمپ دیوید رهایی یابد و خود را از زیر سلطه و تبعیت از امریکا از جمله کمکهای مالی این کشور که نوعی سلطه تحقیر آمیز بر مصر است، جدا کند.
همزمان با تشدید تنشهای دیپلماتیک میان مصر و امریکا، یکی از شبکههای تلویزیونی مصری اعلام کرد عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر سفر خود به امریکا را لغو کرده و ارتش مصر به برگزاری رزمایش در صحرای سینا مبادرت کرده است.
این منبع افزود: به نظر میرسد مصر خود را برای اوج گیری تنشها و حتی جنگ احتمالی آماده میکند و دستور العمل روشنی در خصوص بسیج نظامی مردمی صادر شده است.
شبکه تلویزیونی المشهد نیز در این زمینه به نقل از یک مسئول سابق دستگاه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی گزارش داد مصر خود را برای جنگ احتمالی با اسرائیل آماده میکند. این سرهنگ اسرائیلی تاکید کرده تدارکات و آماده باش نظامی مصر بر اساس تصاویری که ماهوارهها ضبط کردهاند، در بیست سال گذشته بیسابقه بوده است.
این افسر بلندپایه سابق تاکید کرد، قاهره تونل های بسیار زیادی در اطراف کانال سوئز حفر کرده و نیروهای نظامی خود را در کانال سوئز به ۴۴ هزار نفر افزایش داده که بسیار بیشتر از تعداد مورد توافق و اعلام شده است.
این افسر اسرائیلی افزوده است، بر اساس توافق، نیروهای مصری پادگانهای زیادی در حوالی کانال سوئز و دیگر مرزها ساختهاند و اکنون تا فاصله چهار کیلومتری مرزهای اسرائیل مستقر شدهاند. این سرهنگ اسرائیلی خاطرنشان کرد که مصر به دنبال بازپسگیری اراضی اشغالی خود از تل آویو است و منتظر فرصت مناسب در این زمینه است و میتوان گفت که صلح میان دو طرف اکنون یک صلح فرضی و غیر واقعی است.
منبع: العربی الجدید