به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پیک قلم به نقل از دیپلماسی ایرانی؛ کشور مراکش با داشتن ۷۰ درصد ذخایر جهانی این ماده در رتبه اول و پس از آن چین با داشتن ۵ درصد ذخایر جهانی این ماده و سپس کشورهای سوریه و الجزایر با ۳ درصد و پس از آنها، روسیه و آفریقای جنوبی و ایالات متحده آمریکا و مصر و اردن با ۲ درصد قرار دارند و کشور پرو با داشتن ۱ درصد از ذخایر جهانی فسفات در پایان این فهرست قرار دارد.
«احسان علی صالح»، معاون مدیرعامل شرکت فسفات می گوید: کارخانه های مجتمع شیمیایی که در سال ۱۹۷۸ در زمینی به مساحت ۳ میلیون متر مربع و با قرارداد اولیه یک میلیارد دلار تأسیس شده اند، شامل کارخانه هایی برای تولید کودهای فسفات به عنوان محصول نهایی هستند.
به گفته صالح، این کارخانه ها برای تولید سالانه یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن کود مونو آمونیوم و سوپر فسفات و کودهای مرکب به عنوان محصول نهایی طراحی شده اند.
معدن عکاشات (غرب مرز القائم با سوریه) در حال فرآوری سنگ معدن خود از ۵ معدن اصلی حاوی ذخایر سنگ آهک فسفات در مساحتی به وسعت ۵۰ کیلومتر مربع با ذخیره بیش از ۷۰۰ میلیون تن است.
درباره تلاش دولت برای بهترین استفاده از ماده فسفات، صالح از تلاش دائم برای بازگشایی کارخانه های شرکت که در پی تخریب توسط گروه تروریستی داعش در سال ۲۰۱۴، فعالیت و تولید آنها به طور کامل تا زمان حاضر متوقف شده است، صحبت می کند.
صالح به وبگاه الجزیره از آماده سازی یک پرونده سرمایه گذاری برای بازسازی این شرکت و کارخانه های آن خبر می دهد، ولی این موضوع تا زمانی که برخی اصلاحات در قانون سرمایه گذاری معدن متناسب با ماهیت سرمایه گذاری جدید انجام شود به تعویق افتاده است.
«عبداللطیف الحلبوسی»، معاون رئیس اداره سرمایه گذاری انبار، علت اصلی تعلیق قرارداد بازسازی کارخانه های فسفات را که بین وزارت صنعت و معدن به نمایندگی شرکت فسفات با کشورهای چک و ترکیه امضا شده است، همه گیری بیماری کرونا عنوان می کند، همان طور که در همه کشورهای جهان باعث توقف فعالیت های عمرانی و سرمایه گذاری شد.
در همین راستا، « احمد الراوی»، استاد دانشگاه اقتصاد، تعدادی از دلایل و عواملی را که مانع سرمایه گذاری صنعتی در بخش فسفات می شود بیان می کند، از جمله این موارد، فرسودگی خطوط تولید در کارخانه های فسفات و آسیب رسیدن به آنها در نتیجه حملات افراد مسلح بوده است.
وی در گفتگو با وبگاه الجزیره می افزاید که از دست دادن تعداد زیادی از کارکنان فنی با سابقه صنعتی بالا در شرکت فسفات در نتیجه اصلاح قانون بازنشستگی در سال ۲۰۱۹ یکی دیگر از موانع توسعه کارخانه های فسفات بوده است.
وی در ادامه عامل سیاسی را به آن می افزاید و می گوید که این عامل مانعی برای موفقیت هر سرمایه گذاری است، علاوه بر دخالت های خارجی و منطقه ای در تصمیمات اقتصادی عراق.
درباره بازده مالی سرمایه گذاری فسفات، «فؤاد الدجیلی»، مهندس مشاور می گوید: تولید کود در دهه هشتاد قرن گذشته به بیش از یک میلیون تن در سال رسیده بود.
وی در ادامه به این نکته اشاره می کند که اگر قیمت یک تن فسفات خام را در نظر بگیریم که از ۶۰ دلار در ماه فوریه به ۱۵۲ دلار در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۱ رسید، مبالغ بسیار زیادی را به بودجه اضافه خواهد کرد.
با تخمین ذخایر فسفات در عراق که حدود ۱۰ میلیارد تن برآورد شده است و با قیمت متوسط ۱۴۰ دلار برای هر تن فسفات، ارزش ذخایر فسفات به یک تریلیون و ۴۰۰ میلیارد دلار می رسد.
الدجیلی در ادامه می افزاید که استخراج ماده فسفات با میانگین ۱۰۰ میلیون تن در سال و با قیمت فروش ۱۴۰ دلار برای هر تن، ۱۴ میلیارد دلار را برای کشور به همراه دارد که ۹ تا ۱۲ درصد از کل بودجه عمومی عراق را شامل می شود.