بر اساس یک گزارش اطلاعاتی طبقه بندی شده وزارت انرژی آمریکا، ویروسی که باعث همه گیری کووید-۱۹ شد، به احتمال زیاد منشا آزمایشگاهی داشته است، اما بخشی از یک برنامه تسلیحاتی نبوده است. به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پیک قلم به نقل ازپارسینه؛ دو منبع آگاه به «وال استریت ژورنال» گفته اند که وزارت انرژی در […]
این ارزیابی بیش از پیش به شکاف در دولت آمریکا در مورد اینکه منشا همهگیری کووید-۱۹ در چین در سال ۲۰۱۹ نشت آزمایشگاهی بوده یا این ویروس به طور طبیعی ظاهر شده است میافزاید. سالهاست که سازمانهای اطلاعاتی مختلف در این مورد اختلاف نظر دارند. در سال ۲۰۲۱، جامعه اطلاعاتی آمریکا گزارشی را از طبقه بندی خارج کرد که نشان میداد چهار آژانس در جامعه اطلاعاتی با «اطمینان کم» ارزیابی کرده اند که ویروس احتمالاً به طور طبیعی و در طبیعیت از حیوانات به انسان منتقل شده است، در حالی که «اف بی آی»، با دلایلی متفاوت از گزارش وزارت انرژی، با «اطمینان متوسط» ارزیابی کرده بود که همه گیری نتیجه یک حادثه آزمایشگاهی در چین است.
در این گزارش آمده بود که سه عضو دیگر جامعه اطلاعاتی قادر نبودند بدون اطلاعات بیشتر، با یکی از توضیحات فوق همراهی کنند. یکی از این آژانسها سازمان اطلاعات مرکزی یا «سیا» است.
انتشار کووید-۱۹ یا ویروس کرونا در سراسر جهان جان نزدیک به ۷ میلیون نفر را گرفت و مشکلات اقتصادی و اجتماعی گستردهای را ایجاد کرد.
یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا به وال استریت ژورنال گفت که به روز رسانی ارزیابی اطلاعاتی با توجه به اطلاعات جدید، مطالعات دانشگاهی بیشتر و با مشورت کارشناسان خارج از دولت انجام شده است.
«اداره اطلاعات و ضد جاسوسی» وزارت انرژی یکی از ۱۸ سازمان دولتی تشکیل دهنده جامعه اطلاعاتی آمریکا است که زیر چتر «دفتر رئیس اطلاعات ملی» قرار دارند. دفتر مدیر اطلاعات ملی از اظهار نظر در مورد گزارش تازه منتشر شده خودداری کرد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، روز یکشنبه با اشاره به اینکه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، منابعی را برای رسیدن به اصل موضوع اختصاص داده است، به سیانان گفت که جامعه اطلاعاتی همچنان در این مورد اختلاف نظر دارند.سالیوان گفت: «در حال حاضر، پاسخی قطعی از طرف جامعه اطلاعاتی در مورد این سؤال وجود ندارد. برخی از اعضای جامعه اطلاعاتی به یک جمع بندی رسیده اند، و برخی دیگر به نتایجی دیگر. تعدادی از آنها گفته اند که اطلاعات کافی برای اطمینان ندارند.»
سالیوان گفت بایدن به آزمایشگاههای ملی که بخشی از وزارت انرژی هستند دستور داده است تا در ارزیابی شرکت کنند.
در ماه مه ۲۰۲۰، محققان آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور تحت حمایت دولت، گزارشی طبقه بندی شده منتشر کردند که در آن احتمال فرار ویروس کرونا از آزمایشگاهی در ووهان مطرح شده بود. این ارزیابی در زمانی انجام شد که چنین نظری تابو محسوب میشد.
ایالات متحده در اوایل آوریل ۲۰۲۰ شروع به بررسی احتمال شیوع کووید-۱۹ در آزمایشگاه کرد، اگرچه جامعه اطلاعاتی مکرراً اشاره کرده است که عدم همکاری پکن باعث شده است تا رسیدن به جواب این پرسش دشوار شود.
در زمان ریاست جمهور دونالد ترامپ، او شیوع ویروس کرونا را به جنگ سیاسی با چین تبدیل کرد و از آن به عنوان «ویروس چینی» نام میبرد. فشار جمهوری خواهان کنگره نیز در انتشار گزارش جدید وزارت انرژی موثر بوده است.
بر اساس گزارش اطلاعاتی اولیه آمریکا در سال ۲۰۲۱، کووید-۱۹ نخستین بار در ووهان چین مشاهده شده بود، جایی که سه پژوهشگر «موسسه ویروس شناسی ووهان» که گفته میشود در تحقیقات مربوط به کروناویروسها مشارکت داشتند، به شکلی بیمار شدند که در بیمارستان بستری شدند.
مقامات چینی همواره این ادعا که ویروس از آزمایشگاههای این کشور نشت کرده است را رد کرده اند.