« پایداری انرژی در شبکه مشترکان خانگی، تجلی جهاد و همدلی » تحلیلی از دکتر حسین کلهر؛ کارشناس فرهنگ و رسانه در پی بروز پدیده نامیمون و تهدید کننده گرمایش زمین، گرمای تابستان امسال در بیشتر نقاط جهان رکورد زد! طبیعی ست که ایران نیز از این قاعده مستثنا نباشد. به اذعان کارشناسان، گرمای تابستان […]
« پایداری انرژی در شبکه مشترکان خانگی، تجلی جهاد و همدلی »
تحلیلی از دکتر حسین کلهر؛ کارشناس فرهنگ و رسانه
در پی بروز پدیده نامیمون و تهدید کننده گرمایش زمین، گرمای تابستان امسال در بیشتر نقاط جهان رکورد زد! طبیعی ست که ایران نیز از این قاعده مستثنا نباشد. به اذعان کارشناسان، گرمای تابستان امسال ایران حداقل در ۱۱ سال گذشته بیسابقه بوده و موجب شده، روند بهرهگیری از انرژی برق برای عموم شهروندان از مناطق گرمسیری جنوب کشور گرفته تا مناطق کوهستانی و سردسیر شمال، شمال غرب و غرب ایران افزایش یابد.
هموطنانمان در شمال که معمولاً از هوای معتدل و در برخی مواقع تابستان خنک و قابل تحملی برخوردار بودند، امسال تابستانی گرم و شرجی را تجربه کردند ؛ به طوری که استفاده از انرژی برق و بهرهگیری از انواع وسایل سرمایشی در این استانها هم مانند دیگر مناطق کشور رکوردهای جدیدی را ثبت کرد. در همین راستا، شرکت برق منطقه ایی گیلان اعلام کرد که اوج بار مرداد ماه امسال در گیلان ۲۲۶۸ مگاوات رسید که در مقایسه با پارسال رشدی ۱۰ درصدی را نشان میدهد! دیگر مناطق کشور نیز از این قاعده مستثنا نبودند؛ گرمای بالای ۵۵ درجه استانهای جنوبی از جمله خوزستان شرایطی ایجاد کرد که تنها راه گریز از آن، اتخاذ تدابیر سازنده برای تامین انرژی برق هموطنانمان در جنوب کشور باشد. اینها تماماً اتفاقاتی بود که در تابستان ۱۴۰۲ به ویژه مرداد ماه بروز و ظهور یافت تا عموم مردم را نسبت به شرایط پیچیده و سخت تامین و مصرف انرژی برق آگاه سازد. اما وزارت نیرو به دلیل احاطه ی به شرایط و دغدغه های درستی که داشت، وقوع چنین شرایط و حوادثی را پیش از فرا رسیدن تابستان امسال پیش بینی نموده بود و اتخاذ تدابیری سازنده و اثرگذار را در دو بخش صرفهجویی مصرف و افزایش ظرفیت نیروگاههای تولید برق پیگیری نمود.
اعمال مشوقهای مرتبط با صرفهجویی انرژی به ویژه برای مشترکان خانگی از جمله تدابیری بود که در کنار دیگر تصمیمات مدیریتی در وزارت نیرو اجرایی شد و در همین راستا مشوق های ۲۰ برابری نسبت به هر کیلووات صرفهجویی را برای عموم مشترکان خانگی در سراسر کشور عملیاتی نمود؛ بطوریکه در همین رابطه تا امروز حدود هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان پاداش صرفهجویی به ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از مشترکان سراسر کشور تعلق گرفته است. مشترکانی که در حوزه خانگی تعدادشان به ۳۱ میلیون و ۷۵۰ هزار مشترک میرسد.
این اقدام پسندیده و میمون که در بستر تعامل و درک متقابل مردم با برنامههای اعمال شده از سوی کارشناسان و مدیران وزارت نیرو یا همان شرکت توانیر به منصه ظهور رسیده، خود پیامد و نتایج ارزندهای را به دنبال داشته که اخص آن را میتوان در موارد زیر بخشبندی نمود.
الف) تقویت روحیه همدلی و همراهی در بستر درک متقابل مردم و مسئولان برای برون رفت از مشکلات که خود یادآور گوشه هایی از روحیه جهادی دوران دفاع مقدس است.
ب) بهرهبندی شهروندان قانونمند، برنامه محور و صرفه جو از مشوقها که با مدیریت مصرف خود، از هزینههای اضافی در قبوض برق خود کاسته و توان مالی خود را در شرایط سخت اقتصادی امروز تقویت نمودند.
ج) ایجاد امیدواری و قوت قلب در بین برنامه ریزان صنعت برق که بتوانند با اتکا به فرهنگ تعامل و همدلی برنامههای دقیقتری را برای کنترل بار مصرف انرژی برق در سالهای آینده طراحی، تدوین و عملیاتی کنند.
د) تعمیم این فرهنگ و نگرش ملی به دیگر حوزهها به طوری که بتوان توان ملی را برای برون رفت از محدودیتها و مشکلات بسیج نموده و جلوه زیبایی از درک متقابل بین مردم و حاکمیت ارائه نماید. و بسیاری دستاوردها و پیامدهای مثبت دیگر که از حوصله بحث خارج است.
حال سوال مهمی که در این رابطه در ذهنها متبادر میشود اینکه آیا شرایط پایداری انرژی برق در دوران پیک مصرف مطابق با پیشبینیهای وزارت نیرو در کشور رقم خورده است. این سوال کلیدی را که محور برنامههای این وزارتخانه نیز تلقی میشود، باید با لحاظ شرایط جوی منحصر تابستان امسال پاسخ گفت. اینکه گرمای تابستان امسال در مقایسه با ۱۱ سال گذشته بیسابقه بوده یا میانگین روزهایی که، دمای بالای ۳۷ درجه را تجربه کرده ایم، حداقل ۲ تا ۳ برابر پارسال بوده است.
برای مثال به گفته ی مهندس محمد تقی مهدیزاده، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق گیلان به پایگاه خبری تحلیلی پیک قلم گفت که در تابستان گذشته فقط ۱۸ روز دمای بالای ۳۷ درجه داشت اما تا پایان مرداد ماه امسال، تعداد روزهایی که در استان گیلان به عنوان یک استان معتدل شمالی، دمای بیش از ۳۷ درجه احساس شده، ۴۸ روز گزارش شده است. از سوی دیگر میانگین دمای تابستان امسال در مقایسه با تابستان سال پیش سه درجه گرمتر شده است.
با این توصیف میتوان اذعان کرد که مجموع قرائن و شواهد حاکم بر صنعت برق کشور، در بستر پایداری شبکه، گویای موفقیت وزارت نیرو در امر تثبیت شبکه انرژی در یکی از گرمترین تابستانهای ایران است.
گرچه خاموشیهای موردی و بعضاً حادثه محور در گوشه کنار شهرها و مناطق مختلف کشورمان رخ داده اما در مجموع پایداری شبکه، متناسب با تضمین رفاه عمومی و پیشگیری از اختلال در روند فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی جامعه حفظ شده است.
نکته مهم اینکه تجربیات گران سنگ وزارت نیرو در امر پایداری شبکه انرژی برق کشور که در قالب اجرای سیاستهای تشویقی و بهرهگیری بهینه و حداکثری از توان نیروگاهها و مولدهای خود تامین برق که تنها ۱۲۰۰ مورد آن در تهران به کار گرفته شد تا از اوج بار مصرف عبور کنیم و همچنین آمادگی حداکثری مجموع کارکنان و کارشناسان سخت کوش شرکت توانیر که آموختهها و تجربیات خود را در قالب تئوری و عمل متعادل ساخته و پکیجی از درایت و مصلحت و تدبیر را جلوهگر ساختند؛ با روحیه ی تعامل و همدلی مشترکان دست به دست هم داد و موجب شد تا عبور موفق از تابستان داغ امسال محقق شود. باشد تا زمینه مدیریتی به مراتب بهینهتر و با تعاملتر را برای سالهای آتی فراهم نموده و مصداقی از فرهنگ بومی ایرانی را در بستر یک مدیریت جهادی و انقلابی به دیگران عرضه نماید. « ان شاء الله »
تحریریه ی پایگاه خبری تحلیلی پیک قلم
انتهای پیام/.