امروزه اذهان جامعه با واژه پدافند غیر عامل بیشتر از گذشته آشنا است. علت اهمیت آنرا می توان در تأثیرگذاری در تداوم چرخه ی عادی زندگی روزمره جستجو کرد . امروزه بر کسی پوشیده نیست که تغییر سبک زندگی، بلحاظ تغییر در نوع و جنس تهدیدات و بحران ها جامعه را دستخوش دگرگونی کرده است! […]
امروزه اذهان جامعه با واژه پدافند غیر عامل بیشتر از گذشته آشنا است. علت اهمیت آنرا می توان در تأثیرگذاری در تداوم چرخه ی عادی زندگی روزمره جستجو کرد . امروزه بر کسی پوشیده نیست که تغییر سبک زندگی، بلحاظ تغییر در نوع و جنس تهدیدات و بحران ها جامعه را دستخوش دگرگونی کرده است!
با این توصیف نیاز به ایجاد یک فضای امن و بدون تشنج برای تداوم و استمرار روند عادی زندگی را می توان با پرداختن به حقیقت های پنهان در مقوله ی مهمی بنام پدافند غیر عامل جستجو کرد.
این حقیقت ها پیچیدگی های خاص امنیتی و اطلاعاتی نیست بلکه رعایت اصولی ملموس و عادی بوده که جلوی چشمانمان قرار دارد ولی بدلیل عدم توجه به اهمیت آن ، مورد غفلت قرار گرفته و به فراموشی سپرده شده است.
این فراموشی ها ناشی از سطحی نگری و ساده اندیشی و گذر آسان از کنار تهدیدات و خطرات بالقوه ای ست که در شرایط عادی جولان نمی نماید اما در مواقع بروز بحران است که همچون طوفانی اخلالگر می تواند تمامی ارکان زندگی اجتماعی و زیرساختهای مرتبط با رفاه و ارامش مردم را تحت تاثیر قرار داده و دچار خسران کند…؟!
غفلت یا عدم درک صحیح از این مخاطرات موجی می شود تا این ساده اندیشی ها بیشتر در کنار عدم پرداختن به رعایت الزامات اولیه تأمینی برای حفظ جان ، مال و ناموس انسانها نمود پیدا می کند.
عدم توانمندی و قدرت در پیشبینی برای برخورد با تهدیدات توسط برخی از دست اندرکاران در چرخه ی توزیع خدمات را باید در وجود تهدیدات ناشی از راه های فراوان نفوذ برای عادی انگاری و بی اهمیت جلوه دادن امور امنیتی و اقدامات تأمینی برای ضربه زدن به چرخه عادی زندگی روزمره مردم دانست.
لذا با توجه به اهمیت موضوع، میطلبد یک نیرویی بالادستی مانع ایجاد خلل در روند تداوم خدمت شود و آنان را ملزم به رعایت الزامات تأمینی و ضروری در مبحث پدافند غیر عامل نماید.
بدین ترتیب، توزیع عادلانه خدمت برای ارتقای سطح آرامش و امنیت در روند عادی چرخه ی زندگی، اقتضاء می کند تا بصورت علمی و عملی، این کالای استراتژیک را بیش از پیش برجسته و لازم الاجرا نمائیم.
حال یکی از حلقه های مفقوده در مبحث پدافند غیر عامل را باید در پرداختن به ضرورت استقلال عملی و الزام آور در بکارگیری الزامات تأمینی برای ایجاد امنیت ( امنیت همه جانبه ) در جامعه جستجو کرد نه صرفا حرکتی نمایشی در عرصه ی مدیریت و سبک شماری اثرات و پیامدهای مهم و سرنوشت ساز آن…!
عدم توجه به ضرورت های تغییر سبک ها و روش های زندگی و لزوم برخورد حرفه ای با تهدیدات، باعث شده مدیران و دست اندکاران در برابر این تغییرات ایستادگی نموده و خواسته یا ناخواسته خود در استمرار و تداوم خدمت برای ایجاد امنیت فراگیر در چرخه ی عادی زندگی روزمره تبدیل به مانع یا عاملی بازدارنده شوند…؟!
کشورمان بلحاظ استراتژیکی و منطقه ای روزبروز با تهدیدات جدیدتر و حرفه ای تر روبرو است لذا نباید امنیت موجود را که مدیون خون شهدا و پایداری ملتی تاریخ ساز بوده، ملعبه ی دست قرار داده و با ساده لوحی، اغماض و سهل انگاری، هزینه و زحمتی بر عهده حافظان امنیت جامعه خود قرار دهیم.
در حال حاضر عواملی وجود دارد که مانع از اجرایی شدن الزامات پدافند غیر عامل در جامعه می شود که از مهمترین آن می توان به مستقل نبودن دستگاه های اجرایی در امر پدافند غیرعامل ، عدم هم فکری و هم صدایی مسئولین دستگاهها با یکدیگر را نام برد. البته در برخی موارد چنین به نظر می رسد که گویا بین برخی مدیران و دست اندرکاران، اعتقادی علمی و عملی به مبحث پدافند غیرعامل مشاهده نمی شود! یا اصلا تفکر پدافندی ندارند و صرفا بدنبال روزمره گی بوده و در قبال ایجاد چهارچوبهای امنیتی مقاومت می کنند.
اگر چنین باشد باید بدانند که در شرایط امروز، خود تبدیل به یک نفوذی شده و با مزد و مواجب خودی برای تحقق اهداف دشمن راهگشایی می کند!
برخورد های ساده انگارانه با مقوله امنیت در دستگاهها خصوصا دستگاههای دولتی جای بسی تامل دارد! زیرا مجرمان امنیتی مطمئنا بیشتر از ما روی نقاط اسیب پذیر و با عملکرد و نوع کارایی دستگاهها کار می کنند و در همین راستا با برنامه ریزی هدفمند، اغراض مجرمانه خود را اعمال می نمایند. بنابراین بسیار ساده لوحانه است اگر فکر کنیم، ایجاد اقدامات تأمینی مناسب، موجب ایجاد حساسیت در جامعه می شود.
از سوی دیگر دشمن سالها برای ایجاد یک فضای نا ایمن تولید محتوی کرده است. زیرا ضرر این عدم همراهی به شخص مانع شونده نمی رسد بلکه هزینه های آن از جیب بیت المال تامین می شود. اینگونه است که غفلت سهوی یا عامدانه ی مسئول و مدیر مربوطه، به ایجاد چالش و مانع در روند عادی چرخه خدمت کمک کرده و در برخی موارد می تواند براحتی ماه ها و سالها مجموعه خود را دچار رکود و سکون ناشی از بی برنامگی و تسامح در حوزه ی مقوله ی مهمی چون پدافند غیرعامل نماید !
بدیدن ترتیب اهمیت پدافند غیر عامل را باید در جلوگیری از بروز بحران ها و مشکلات در روند عادی خدمات جستجوکرد نه پس از بوجود آمدن بحران!
از سوی دیگر، برخورد قانونی و اقدامات بازدارنده با مدیریت های غیر مسئولانه باعث می شود تا هر مسئول و مدیری بخود اجازه دخالت و ایجاد خلل در رعایت الزامات اولیه برای تداوم امنیت یک جامعه را ندهد و درصورت دخالت غیرمسئولانه، هزینه های آنرا پرداخت نماید.. .!
همانطور که مستحضرید بیشتر افراد ساده لوح بسادگی گرفتار شبکه ی نفوذ شده و خواسته یا ناخواسته تبدیل به یک نفوذی و سرباز دشمن می شوند.
استقلال در تصمیم گیری در مدیریت پدافند غیر عامل در اینجا نمود پیدا میکند که هر کس بخود اجازه دخالت در مبحث استمرار امنیت را در دستگاهها نخواهد داد، زیرا برخورد تخصصی در این امر باعث جلوگیری از صرف هزینه ای گزاف و بیهوده در آینده خواهد بود.
تربیت نیروی انسانی کارآمد در این عرصه باعث می شود در بسیاری از موارد، با بحران های ناگهانی مواجه نشود و زمینه های نفوذ و ایجاد خلل در دستگاهها کاهش یافته یا ازبین برود.
اهمیت دادن به جان انسانها نسبت به اموال و مادیات باعث می شود تا ضرورت پرداختن عملی نه نمایشی به الزامات پدافند غیر عامل بر همگان آشکارتر شود، زیرا نپرداختن بصورت عملی و حرفه ای به موضوع پدافند غیر عامل را باید با جان انسانها تاوان داد.
صرف میلیاردها تومان برای یک پروژه براحتی صورت می پذیرد ولی متاسفانه در همان بخش برای رعایت و ایجاد امنیت برای همان اموال و انسانهای شاغل در همان پروژه، صرف هزینه با اما و اگر هایی همراه می باشد و قطره چکانی برای آن بودجه ریزی می نمایند!
آیا براستی حلقه ی مفقودی دستگاهها در نپرداختن عملی به موضوع پدافند غیر عامل ، عدم آشنایی مسئولین و مدیران این دستگاهها به علوم مربوطه بوده یا از روی سهل انگاری و یا عمدی می تواند باشد؟ راه های برخورد با اخلالگران در امر پدافند غیر عامل در دستگاهها چیست؟
بقلم عیسی علیرضانژاد گوهردانی؛ کارشناس ارشد مهندسی برق
انتهای پیام/.