بارش شدید باران بهاری که شب پنجشنبه یازدهم خردادماه ۱۴۰۲ در گستره ایی از مناطق مرکزی و غربی گیلان بویژه شهرستانهای تالش، فومن و شفت، اتفاق افتاد، موجب بروز خسارتهایی شد که آسیب دیدگی، شبکه ی خطوط انتقال ۲۰ کیلو ولت و پستهای توزیع برق از جمله ی آن به شمار می آیند. به گزارش […]
بارش شدید باران بهاری که شب پنجشنبه یازدهم خردادماه ۱۴۰۲ در گستره ایی از مناطق مرکزی و غربی گیلان بویژه شهرستانهای تالش، فومن و شفت، اتفاق افتاد، موجب بروز خسارتهایی شد که آسیب دیدگی، شبکه ی خطوط انتقال ۲۰ کیلو ولت و پستهای توزیع برق از جمله ی آن به شمار می آیند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پیک قلم ؛ خساراتی که در برخی از مواقع بدلیل سقوط درختان عظیم الجثه در حوالی محیط های مسکونی بویژه در روستاها حادث شد و آسیبهای قابل توجهی هم به شبکه های انتقال برق فشار متوسط ، تیر های برق و سایر تاسیسات برقی وارد ساخت. البته بعضاً دکل های چوبی قدیمی نیز مزید بر علت است و نیاز به جایگزینی با تیر های جدید را دارد
ریشه یابی این معضل که ریشه در بروز حادثه ایی غیر مترقبه داشت، نگاه کارشناسان امر را به موضوع مهمی مانند رعایت نشدن حریم تاسیسات صنعت برق در مناطق مختلف شهری و روستایی معطوف داشت. چراکه رعایت نشدن استانداردها و بی اعتنایی به قوانین مربوط به حریم تاسیسات زیر ساختی صنعت برق، در مواقع بروز بحران یا حادثه ایی طبیعی، مشکلات را مزید بر علت کرد و در صورت تداوم بارشهای طوفانی می توانست به اتفاقات جبران ناپذیری منتهی شود. طبیعی ست که سازه های عمرانی و گونههای جنگلی و تاسیسات ساختمانی غیر استاندارد ایجاد شده در حریم راه ها و مناطق مسکونی سبب می شود تا حوادث گوناگونی در مواقع بروز بحران ظهور یافته و زمینه ساز ایجاد خسارت های مالی و جانی متعدد شود که آسیب دیدگی شبکه های خطوط انتقال برق و تاسیسات مربوطه تنها نمونه های عظیم خسارات به حساب می آید . متاسفانه به دفعات متعدد مشاهده شده که پس از احداث شبکه های انتقال و توزیع برق در مناطق مختلف گیلان شبکه ها توسط ساکنان مجاور آن به راحتی مورد تعرض قرار گرفته و با ایجاد موانعی از قبیل تاسیسات ساختمانی و کاشت انواع درختان مختلف موجب بروز آسیب به شبکه ها شده است.
با وجود قوانین مربوطه و صراحت آن عملاً شرکت های صنعت برق که متولی امر هستند امکان برخورد آنی لازم جهت رفع تجاوزات از این حریم ها را در محل ندارند و گاهاً نیز در این امر دچار مشکلات حقوقی و قضایی می شوند که متاسفانه از سوی دستگاههای قضایی مثل موضوع سرقت سیم های برق که در مقاله قبلی به آن پرداخته شد نیز مورد بی مهری قرار می گیرند!
چگونه می توان هم قانون را اجرا کرد و هم در اجرای قانون زیر چتر حمایتی قانون مصون نماند؟! نقش ضابطان قضایی در تسهیل این امر چیست؟!
شرکت های صنعت برق که در امر تولید انتقال و توزیع انرژی برق فعال هستند جزو شرکت های خدمات رسان میباشند از طرفی تنها متولی نگهداری این تجهیزات و تاسیسات این صنعت نیز می باشند. چگونه باید از یک طرف رفع موانع در حریم ها توسط این شرکت ها برطرف شود و از طرف دیگر درگیری های حقوقی و قضایی ایجاد شده گریبانگیر کارکنان این صنعت را نگیرد؟! البته رفع حریم مثل درخت زنی و شاخه زدن ها هزینه های هنگفتی به این شرکت ها اعمال می کند
در مواقع بحرانی مثل طوفان که عموماً در مناطق شمالی با آن درگیر هستیم بر اثر سقوط اشجار در مناطق جلگه ای و کوهستانی به راحتی موجبات تخریب و قطعی خطوط فشار متوسط و ضعیف را فراهم می نماید
خوشبختانه امروزه صنعت برق در سطوح مختلف خصوصا بخش انتقال و فوق توزیع استانداردهای لازم را دارا می باشد و شبکه های انتقال برق در سطوح فشار قوی و متوسط عملاً از استانداردهای لازم برخوردار می باشند به عنوان مثال در طوفان اخیر اواخر روز پنجشنبه مورخ یازدهم خرداد ۱۴۰۲ شهرستان شفت که باعث تخریب ساختمان ها و بعضی از درختان موجود در طبیعت گردید تاسیسات و شبکه های برق در سطوح ۶۳ کیلو ولت بعلت رعایت استاندار ها و حریم های مربوطه آسیبی ندید و قطعی نیز نداشت ولی خطوط۲۰ کیلو ولت (فشار متوسط) کیلو ولت نیز به خودی خود آسیبی ندیده و پایدار بودند ولی متاسفانه وجود درختان خودروی و اشجار و تاسیسات ساختمانی غیر استاندارد در مجاورت خطوط فشار متوسط و ضعیف و گاها تخلیه خاک زمین اطراف تیر ها برای امور کشاورزی !!! باعث بروز خسارت به این شبکه ها شد که در نتیجه موجب قطعی برق و بی برقی مشترکین گردید!!!
با توجه به تذکرات جدی به مسئولین استانی، شهرستانی و حتی دهیاری ها بابت پاکسازی حریمها و رفع موانع موجود و رعایت حریم ها متاسفانه عدم رعایت الزامات ابلاغی خصوصاً در سطوح فشار متوسط و ضعیف و ادامه تجاوز به این حریم ها در مواقع بحرانی کاملاً ملموس می شود.
شرکت های صنعت برق که وظیفه تامین انرژی لازم را برای مشترکین خود در سطوح خانگی تجاری و صنعتی دارند نیازمند حمایت بیشتر و جدی مجریان قانون و حافظ امنیت می باشند کما اینکه در مباحث قبلی مثل سرقت سیم های برق نیز نیازمند جدی حمایت از دستگاههای امنیتی و قضایی است که کماکان مغفول مانده است و نکته جالب اینکه حتی در مواقع بحرانی نیز با سرقت سیم های برق مواجه هستند!
رشد صنعت برق ایران خصوصاً در مباحث فنی و مهندسی امروزه بر کسی پوشیده نیست ولی در این راه نیازمند همکاری جدی فرهنگی ، حقوقی و قضایی مردم و مسئولین ذیربط در سطوح کشوری، استانی و شهرستانی می باشد.
البته از نقش پررنگ نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این امور نباید غافل شد زیرا می توانند در رفع نقاط ضعف قوانین و حمایت از این شرکت ها قانونا اقدام نمایند.
حال اینکه نقش مردم برای یک کار فرهنگی جهت رفع تجاوزات حریم ها و حفاظت از شبکه های انتقال و توزیع برق چگونه باید پر رنگ گردد؟
رعایت حریم نیازمند الزام فرهنگی است یا اقدامی قضایی؟!
متولی امر اطلاع رسانی و فرهنگسازی در این زمینه ها چه دستگاههایی هستند ؟ آیا کوتاهی در این امور صورت گرفته است ؟
بقلم عیسی علیرضانژاد گوهردانی ، کارشناس ارشد مهندسی برق
نویسنده: عیسی علیرضانژاد گوهردانی
انتهای پیام/.